Άλως

Από Meteopedia
Αναθεώρηση ως προς 15:06, 1 Ιουνίου 2021 από τον Wikiuser3 (Συζήτηση | συνεισφορές)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

ΑΛΩΣ ονομάζεται το οπτικό φαινόμενο του σχηματισμού ενός λευκού ή χρωματιστού "δακτυλιδιού" γύρω από τον ήλιο και λιγότερο συχνά γύρω από τη σελήνη. Το φαινόμενο προκαλείται από τη διάθλαση και ανάκλαση του φωτός πάνω στους παγοκρυστάλλους των νεφών. Καθώς απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη παγοκρυστάλλων, τα νέφη που μπορούν να οδηγήσουν στο σχηματισμό άλω βρίσκονται σε ύψος πάνω από 6.000 μέτρα. Τέτοια νέφη είναι κατά κύριο λόγο τα θυσανοστρώματα (Cirrostratus). Το μέρος του ουράνιο θόλου που περικλείει η άλως είναι πάντα ασθενέστερα φωτιζόμενο σε σχέση με την υπόλοιπη έκταση.

Όταν η άλως παράγεται από το φως του ήλιου, το φαινόμενο ονομάζεται ηλιακή άλως (Εικόνα 1), ενώ όταν προέρχεται από το φως της σελήνης ονομάζεται σεληνιακή άλως (Εικόνα 2).

Halo 30052020 CC.jpg Lunar Halo 28112020 CC.jpg
Εικόνα 1: Ηλιακή Άλως στις 30/05/2020 (του Χρήστου Ντουντουλάκη) Εικόνα 2: Σεληνιακή Άλως στις 28/12/2020 (του Χρήστου Ντουντουλάκη)

Στις περισσότερες περιπτώσεις η άλως είναι κυκλική και σχηματίζεται σε ακτίνα 22 μοιρών από το κέντρο του Ήλιου ή της Σελήνης, και το εσωτερικό μέρος της είναι λιγότερο φωτισμένο σε σχέση με το εξωτερικό. Αυτό συμβαίνει γιατί η πλειοψηφία των κρυστάλλων πάγου έχουν εξαγωνικό σχήμα και η πιο κοινή γωνία διάθλασης μέσω ενός τέτοιου κρυστάλλου είναι περίπου 22 μοίρες. Η άλως παρόλα αυτά μπορεί να δημιουργηθεί και με άλλου μεγέθους ακτίνες όπως 9 μοίρες ή 46 μοίρες (Εικόνα 3). Σε μερικές επίσης περιπτώσεις, η άλως μπορεί να είναι ημιτελής και να εμφανίζεται ένα μέρος του δακτυλίου που μοιάζει με τόξο.

Εικόνα 3: Διπλή ηλιακή άλως 22 και 46 μοιρών στις 09/02/2018 (του Χρήστου Ντουντουλάκη)