Θερµό µέτωπο

Από Meteopedia
Αναθεώρηση ως προς 14:09, 11 Μαΐου 2021 από τον Wikiuser3 (Συζήτηση | συνεισφορές)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Αν σε µία περιοχή υπάρχουν ψυχρές αέριες µάζες και πλησιάζουν θερμότερες, όταν συναντηθούν οι δύο διαφορετικές αέριες µάζες θα δημιουργηθεί αναµεσά τους ένα μέτωπο. Επειδή οι δύο αέριες µάζες δεν αναμειγνύονται µεταξύ τους, ο θερµός αέρας θα αναγκαστεί να ολισθήσει πάνω από τον ψυχρό όπως φαίνεται στην Εικόνα, και να δημιουργηθεί ένα θερµό μέτωπο. Η κλίση του θερµού μετώπου είναι περίπου 1:150. Καθώς ο θερµός αέρας ολισθαίνει πάνω από τον ψυχρό, ψύχεται, και από ένα ύψος και πάνω (στάθµη συμπύκνωσης) οι υδρατμοί που περιέχει συμπυκνώνονται.

Έτσι δημιουργούνται τα σύννεφα που συνοδεύουν ένα θερµό µέτωπο (Εικόνα). Καθώς µας πλησιάζει ένα θερµό µέτωπο, τα πρώτα σύννεφα που βλέπουμε στον ορίζοντα είναι τα cirrus. Κατόπιν σχηματίζονται τα cirrostratus και ακολουθούν τα altostratus τα οποία και προκαλούν τη βροχή. Μερικές φορές µπορεί να σχηματιστούν και τα πιο γκρίζα σύννεφα, τα nimbostratus τα οποία δίνουν συνεχή, µέτριας έντασης βροχή και εάν η θερμοκρασία το επιτρέπει σημειώνεται χιονόπτωση. Το θερµό µέτωπο απεικονίζεται στους µετεωρολογικούς χάρτες από ηµικυκλικά σύµβολακόκκινου χρώµατος αν ο χάρτης είναι έγχρωμος - τα οποία δείχνουν προς την κατεύθυνση της κίνησης.

Εικόνα. Θερµό µέτωπο σε κατακόρυφη τοµή. (πηγή: https://www.meted.ucar.edu/norlat/sat_features/vid_frontal_diagnosis1/navmenu.php)