Υγρασία

Από Meteopedia
Αναθεώρηση ως προς 21:44, 4 Μαΐου 2021 από τον Wikiuser3 (Συζήτηση | συνεισφορές) (Νέα σελίδα με 'Το νερό είναι μια μοναδική ουσία χάρη στην οποία ο πλανήτης μας φιλοξενεί ζωή, και αποτελεί...')
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το νερό είναι μια μοναδική ουσία χάρη στην οποία ο πλανήτης μας φιλοξενεί ζωή, και αποτελεί βασικό συστατικό του ατμοσφαιρικού αέρα. Το νερό απαντάται σε υγρή φάση (βροχή, ομίχλη), στερεά φάση (πάγος, χιόνι, χαλάζι) και αέρια φάση (υδρατμοί). Στην ατμόσφαιρα μπορούν να υπάρχουν πολλοί ή λίγοι υδρατμοί, με την ποσότητά τους να αυξάνεται μέσω της εξάτμισης από υδάτινες επιφάνειες (ωκεανοί, λίμνες, ποτάμια) ή μέσω της εξάχνωσης από χιονισμένα εδάφη και παγωμένες εκτάσεις. Στη συνέχεια η ατμοσφαιρική κυκλοφορία και οι άνεμοι μεταφέρουν τους υδρατμούς από μια περιοχή σε μια άλλη, ακόμα και σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Το μεγαλύτερο ποσό των υδρατμών που περιέχονται στην ατμόσφαιρα εντοπίζονται στα πρώτα 3 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της γης. Εξαιτίας της παρουσίας των υδρατμών στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας εκδηλώνονται όλα τα μετεωρολογικά φαινόμενα και δημιουργούνται τα συστήματα κακοκαιρίας, από τα γνωστά στην περιοχή μας βαρομετρικά χαμηλά, έως τους τροπικούς κυκλώνες (τυφώνες) οι οποίοι επηρεάζουν κάθε χρόνο τις χώρες που βρίσκονται εντός ή πλησίον της ζώνης των τροπικών. Στα νέφη το νερό μπορεί να υπάρχει σε υγρή κατάσταση (υδροσταγόνες) ή στερεή κατάσταση (παγοκρύσταλλοι).

Επί της ουσίας, η υγρασία εκφράζει την ποσότητα των υδρατμών που περιέχονται στον ατμοσφαιρικό αέρα. Υψηλή υγρασία συνεπάγεται παρουσία μεγάλης ποσότητας υδρατμών και χαμηλή υγρασία το αντίθετο. Στη μετεωρολογία ο όρος υγρασία μπορεί να διακριθεί σε δυο κατηγορίες: στην απόλυτη υγρασία και στη σχετική υγρασία, αλλά κατά κανόνα γίνεται αναφορά στη σχετική.

Μεγέθη που σχετίζονται με την υγρασία