Προγνώσεις θαλασσών

Από Meteopedia
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Στον κόμβο μας, η ταχύτητα των ανέμων δίνεται στην κλίμακα Μποφόρ, λόγω εξοικείωσης του κοινού με αυτήν.

Στις ανακοινώσεις των προγνώσεων ανέμου, τόσο των λεκτικών όσο και των αυτοματοποιημένων, γίνεται αναφορά σε περιοχές θαλασσών. Οι περιοχές όπου αναφέρονται οι προγνώσεις για τις θαλάσσιες περιοχές στον κόμβο μας, παρουσιάζονται στην παρακάτω Εικόνα 1.

Εικόνα 1: Χάρτης θαλασσίων περιοχών στην Ελλάδα. (πηγή: https://www.meteo.gr/sea_map.cfm)


Χάρτης Πρόγνωσης Καιρού Θαλασσών - Ανεμολόγιο

H πρόγνωση για τη διεύθυνση και την ταχύτητα των ανέμων για όλες τις ελληνικές θάλασσες του παραπάνω χάρτη, δίνονται στην ενότητα Ανεμολόγιο (https://www.meteo.gr/anemologio.cfm).

Αν και ο τίτλος “Ανεμολόγιο” δεν είναι ακριβής εντούτοις είναι απομνημονεύσιμος και έχει μια σαφή συνάφεια με τη διεύθυνση του ανέμου που εμφανίζεται στον χάρτη (Εικόνα 2). Το “ανεμολόγιο” καταδεικνύει με έναν παραστατικό τρόπο τις ροές των ανέμων τόσο στη θάλασσα όσο και στην ηπειρωτική χώρα. Δεν αντικαθιστά τους ιστιοπλοΪκούς χάρτες (https://www.meteo.gr/sailingmaps.cfm) των οποίων η λειτουργία παραμένει αμετάβλητη. Μπορείτε να μετακινήσετε (click and drag) τον χάρτη και να εστιάσετε στη περιοχή που επιθυμείτε. Επίσης μπορείτε να ζουμάρετε με τα αντίστοιχα κουμπιά που βρίσκονται στη πάνω αριστερή γωνία του χάρτη. Από το μενού δεξιά πάνω επιλέγετε την επιθυμητή ώρα και ημερομηνία πρόγνωσης.

Εικόνα 2: Χάρτης ανεμολογίου του meteo.gr (πηγή: https://www.meteo.gr/anemologio.cfm)


Χάρτης Πρόγνωσης Καιρού Θαλασσών - Ιστιοπλοϊκοί χάρτες

Από τον κεντρικό χάρτη της Ελλάδας επιλέγετε την περιοχή που επιθυμείτε. Ο χάρτης μεγεθύνεται στην περιοχή που επιλέξατε και μόλις φορτωθούν τα δεδομένα της επόμενης προγνωστικής ώρας εμφανίζεται το σύμβολο του βέλους δεξιά (Εικόνα 3). Η ημερομηνία και η ώρα στην οποία απευθύνονται οι προγνώσεις εμφανίζεται πάνω δεξιά στο ημερολόγιο και στο ρολόι. Πατώντας το βέλος δεξιά η πρόγνωση για το επόμενο 6ωρο εμφανίζεται. Βλέπετε τα βελάκια να αλλάζουν την διεύθυνσή τους (εάν αλλάζει η διεύθυνση του ανέμου) και το χρώμα τους (εάν αλλάζει η ένταση του ανέμου). Για αλλαγή της προγνωστικής ώρας πέραν από τη σειριακή αλλαγή ωρών με τα βελάκια ώρας (δεξιά-αριστερά), δίνεται η δυνατότητα να επιλέξετε απευθείας την προγνωστική ώρα που επιθυμείτε από το drop-down menu ωρών και ημ/νιών.

Εικόνα 3: Ιστιοπλοϊκοί χάρτες του meteo.gr (πηγή: https://www.meteo.gr/sailingmaps.cfm)