Πλανητικοί άνεμοι

Από Meteopedia
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Λόγω της ανομοιογένειας και της ανομοιομορφίας της επιφάνειας της Γης με τη θάλασσα, δημιουργούνται εναλλασσόμενες ζώνες χαμηλών και υψηλών πιέσεων από τον Ισημερινό προς τους πόλους, με την πνοή των ανέμων να είναι αδιάκοπη όλη τη διάρκεια του έτους. Οι ζώνες αυτές των πλανητικών ανέμων, παρουσιάζονται στην Εικόνα.

Επικρατούσα ροή των πλανητικών ανέμων. (πηγή: https://www.nationalgeographic.org/photo/prevailing-winds/)

Από το γεωγραφικό πλάτος των 30⁰ της περιοχής των υψηλών πιέσεων, ο αέρας κινείται προς τον Ισημερινό αποκλίνοντας συνεχώς προς τα δεξιά (στο Βόρειο Ημισφαίριο), εξαιτίας της δύναμης Coriolis προκαλώντας ένα σύστημα βορειοανατολικών ανέμων, οι οποίοι ονομάζονται αληγείς άνεμοι.

Παράλληλα, από το πλάτος των 30⁰ έως το πλάτος των 60⁰, οι άνεμοι κινούνται προς το βορρά στρεφόμενοι ανατολικά, δημιουργώντας τους δυτικούς ανέμους των μέσων πλατών. Στην περιοχή μας αυτοί οι άνεμοι κατευθύνουν όλα τα καιρικά συστήματα από δυσμάς προς ανατολάς. Για αυτό το λόγο, οι καιρικές μεταβολές στην Ελλάδα προέρχονται από τα δυτικά.

Τέλος, από τα πλάτη 60⁰ έως 90⁰, επικρατούν οι πολικοί άνεμοι, όπου η διεύθυνσή τους ορίζεται από την επίδραση Coriolis, ενώ λόγω έντονου ορεινού αναγλύφου οι πολικοί άνεμοι στην Ανταρκτική είναι μεγαλύτερης έντασης από αυτούς της Αρκτικής.