Μεσογειακός Κυκλώνας Ζήνων

Από Meteopedia
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Εναλλακτικά: Κακοκαιρία Ζήνων

Όνομα ΖΗΝΩΝ
Διάρκεια 18-19 Νοεμβρίου 2017
Επιπτώσεις Εκτεταμένες
Ανθρώπινες Απώλειες 0

Περιγραφή και επιπτώσεις

Μεσογειακός κυκλώνας με τροπικά χαρακτηριστικά (medicane) επηρέασε το Ιόνιο και τη Δυτική Ελλάδα. Ισχυροί άνεμοι και μικροπλημμύρες στην Αχαΐα.

Περισσότερα στοιχεία δίνονται στην ενότητάς μας Καιρικά επεισόδια με κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις στην Ελλάδα από το 2000.

Το σύνολο των κακοκαιριών που έλαβαν όνομα το 2017 αναφέρεται στη Λίστα κακοκαιριών του 2017

Πηγή: meteo.gr - https://www.meteo.gr/namedstorms.cfm

Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του Ζήνωνα

Κύριo χαρακτηριστικό του Ζήνωνα ήταν οι υψηλές ταχύτητες του ανέμου και τα μεγάλα ύψη βροψής. Οι ταχύτητες των ανέμων στις δυτικές ακτές της Κεφαλονιάς και Λευκάδας παρέμειναν για αρκετές ώρες πάνω από 80 km/h με ριπές πάνω από 100 km/h (όριο τροπικών υφέσεων 63 km/h). Στην Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία τα κυριότερα προβλήματα σημειώθηκαν λόγω ανόδου της στάθμης της θάλασσας (storm surge), καθώς ο Ζήνων βάθυνε κάτω από 1000 hPa πριν εισέλθει στον Πατραϊκό κόλπο. Στην Εικόνα φαίνεται μία ιστορική δορυφορική εικόνα από τον δορυφόρο πολικής τροχιάς Sentinel-2! Διακρίνεται το μάτι του Ζήνωνα στις 18 Νοεμβρίου 2017. Στον ΒΑ τομέα του κυκλώνα καταιγίδες δημιουργούν σκιά καθώς ο ήλιος βρίσκεται χαμηλά στον ορίζοντα αυτή την εποχή!

Εικόνα 1: Δορυφορική εικόνα από τον δορυφόρο πολικής τροχιάς Sentinel-2.