Κακοκαιρία Ωκεανίς

Από Meteopedia
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Όνομα ΩΚΕΑΝΙΣ
Διάρκεια 23-25 Φεβρουαρίου 2019
Επιπτώσεις Εκτεταμένες
Ανθρώπινες Απώλειες 2

Περιγραφή και επιπτώσεις

Ο συνδυασμός υψηλών πιέσεων στην Κεντρική Ευρώπη με τις χαμηλές πιέσεις πάνω από τη χώρα μας κατά τη διάρκεια ισχυρής ψυχρής εισβολής οδήγησε σε μεγάλα ύψη βροχής και χιονιού, αρχικά στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα. Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας προκαλώντας προβλήματα κυρίως όμως στα ορεινά όπου το ύψος χιονιού ξεπέρασε τα 2 μέτρα και η θερμοκρασία υποχώρησε κάτω από τους -10 °C. Πολύ θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη οδήγησαν σε γενικό απαγορευτικό απόπλου διάρκειας 3 ημερών. Το διήμερο 24-25/02 καταρρίφθηκε το ευρωπαϊκό ρεκόρ μηνιαίου ύψους βροχής στη Δυτική Κρήτη όπου σημειώθηκαν τεράστιες καταστροφές από πλημμύρες και κατολισθήσεις (9 γέφυρες κατέρρευσαν), ενώ ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του σε χείμαρρο.

Περισσότερα στοιχεία δίνονται στην ενότητάς μας Καιρικά επεισόδια με κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις στην Ελλάδα από το 2000.

Το σύνολο των κακοκαιριών που έλαβαν όνομα το 2019 αναφέρεται στη Λίστα κακοκαιριών του 2019

Πηγή: meteo.gr - https://www.meteo.gr/namedstorms.cfm


Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά της "Ωκεανίδας"

Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, (Πίνακας 1), από το Σάββατο 23/02 έως το πρωί της Τρίτης 26/02 στην περιοχή του Σέμπρωνα Χανίων έπεσε το 40.9 % της μέσης ετήσιας βροχόπτωσης. Πολύ υψηλά είναι τα αντίστοιχα ποσοστά και για τον υπόλοιπο νομό Χανίων, ξεπερνώντας στο 31 % στο οροπέδιο Ασκύφου, στις Βρύσες, στους Άγιους Πάντες και στον Αλικιανό. Στην παρακάτω Εικόνα φαίνονται οι θέσεις των παραπάνω σταθμών και τα σχετικά ύψη βροχής.

Πίνακας 1: Ολικό ύψος βροχής από το Σάββατο 23/02 έως το πρωί της Τρίτης 26/02. Επίσης, έτη λειτουργίας, μέση ετήσια τιμή και ποσοστό επί αυτής.
Εικόνα. Οι θέσεις των προαναφερθέντων σταθμών.


Ένα άλλο κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας «Ωκεανίς», ήταν οι θυελλώδεις και πολύ θυελλώδεις άνεμοι οι οποίοι έπνεαν κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα, στο Αιγαίο αλλά και στα δυτικά τμήματα του Κορινθιακού Κόλπου. Οι ριπές του ανέμου έφτασαν και ξεπέρασαν τα 100 km/h, ενώ ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή, η διάρκεια τους. Στον Πίνακα 2 εμφανίζονται οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr όπου από τις 23/02 έως τις 26/02 το πρωί, οι ριπές καθημερινά έφτασαν ή ξεπέρασαν τα 100 km/h και η διάρκεια σε συνεχόμενες ώρες, όπου οι ριπές ξεπέρασαν τα 60 km/h.

Πίνακας 2: Οι σταθμοί όπου οι ριπές καθημερινά έφτασαν ή ξεπέρασαν τα 100 km/h και η διάρκεια συνεχόμενης πνοής με ριπές άνω των 60 km/h.


Πανευρωπαϊκό ρεκόρ μηνιαίας βροχόπτωσης

Ο αθροιστικός υετός που κατέγραψε ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που βρίσκεται στο οροπέδιο Ασκύφου Χανίων από την 01/02 έως και το πρωί της Δευτέρας 26/02 έφτασε στα 1202 χιλιοστά. Το προηγούμενο ρεκόρ μηνιαίου υετού σε κατοικημένη περιοχή άνηκε στο Grøndalen της Νορβηγίας με 1190 χιλιοστά, ρεκόρ που κρατούσε από το 1989.