Κακοκαιρία Φοίβος

Από Meteopedia
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Όνομα ΦΟΙΒΟΣ
Διάρκεια 22-26 Ιανουαρίου 2019
Επιπτώσεις Εκτεταμένες
Ανθρώπινες Απώλειες 0

Περιγραφή και επιπτώσεις

Διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά προερχόμενα από την Κεντρική Μεσόγειο προκάλεσαν ισχυρές βροχές και καταιγίδες με χαλαζοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Ζημιές και προβλήματα στις μετακινήσεις προκάλεσαν τα μεγάλα ύψη βροχής και η υπερχείλιση χειμάρρων και ποταμών στην Πελοπόννησο και στην Ανατ. Μακεδονία. Οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι προκάλεσαν προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και πτώσεις δένδρων σε νησιά. Τα συνολικά ύψη υετού σε αρκετές περιοχές ξεπέρασαν τα 150 mm σε 4 ημέρες, καταγράφηκαν ριπές ανέμου έως και 150 km/h (Κάρυστος) και τουλάχιστον 3 υδροσίφωνες στο Ιόνιο. Πολύ σημαντική μεταφορά σκόνης από την Αφρική.

Περισσότερα στοιχεία δίνονται στην ενότητάς μας Καιρικά επεισόδια με κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις στην Ελλάδα από το 2000.

Το σύνολο των κακοκαιριών που έλαβαν όνομα το 2019 αναφέρεται στη Λίστα κακοκαιριών του 2019

Πηγή: meteo.gr - https://www.meteo.gr/namedstorms.cfm


Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του "Φοίβου"

Δορυφορική εικόνα που εμφανίζει τη θέση του βαρομετρικού χαμηλού, το οποίο προκάλεσε την κακοκαιρία "Φοίβος" το μεσημέρι της Παρασκευής 25/01, καθώς και τη σημαντική μεταφορά αφρικανικής σκόνης προς τη Νότια Ελλάδα.