Κακοκαιρία Ξενοφών

Από Meteopedia
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Όνομα ΞΕΝΟΦΩΝ
Διάρκεια 25 Σεπτεμβρίου - 1 Οκτωβρίου 2018
Επιπτώσεις Εκτεταμένες
Ανθρώπινες Απώλειες 4

Περιγραφή και επιπτώσεις

Ισχυρή κακοκαιρία αρχικά με θυελλώδεις ανέμους σε όλη τη χώρα την περίοδο 25-28/09 και πτώση της θερμοκρασίας άνω των 15°C σε μόλις 24 ώρες την Τρίτη 25/09. Την Παρασκευή 28/09 βαρομετρικό χαμηλό με τροπικά χαρακτηριστικά (Medicane) δημιουργήθηκε στο Νότιο Ιόνιο και κινούμενο προς τη χώρα μας έπληξε με θυελλώδεις ανέμους, ραγδαίες βροχοπτώσεις (έως και 500 mm σε 2 ημέρες), υψηλό κυματισμό και πλημμυρίδα πολλές περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας προκαλώντας πολύ μεγάλες καταστροφές

Περισσότερα στοιχεία δίνονται στην ενότητάς μας Καιρικά επεισόδια με κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις στην Ελλάδα από το 2000.

Το σύνολο των κακοκαιριών που έλαβαν όνομα το 2018 αναφέρεται στη Λίστα κακοκαιριών του 2018

Πηγή: meteo.gr - https://www.meteo.gr/namedstorms.cfm

Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του Ξενοφώντος

O Μεσογειακός Κυκλώνας Ξενοφών προκάλεσε σημαντικά προβλήματα, με θυελλώδεις ανέμους και θεαματικά ύψη βροχής. Μεσογειακοί κυκλώνες αυτού του τύπου δημιουργούνται κατά μέσο όρο 1-2 φορές το χρόνο. Συχνά κινούνται μόνο πάνω από θαλάσσιες περιοχές, αλλά όταν στην τροχιά τους βρεθούν κατοικημένες περιοχές, οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές. Ακολουθεί γράφημα με τα κυριότερα αποτελέσματα της κακοκαιρίας Ξενοφών στη χώρα μας.

Εικόνα 1: Τα κυριότερα αποτελέσματα της κακοκαιρίας Ξενοφών στη χώρα μας.