Κακοκαιρία Μήδεια

Από Meteopedia
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Όνομα ΜΗΔΕΙΑ
Διάρκεια 13-17 Φεβρουαρίου 2021
Επιπτώσεις Εκτεταμένες
Ανθρώπινες Απώλειες 4

Περιγραφή και επιπτώσεις

Πολύ ισχυρή ψυχρή εισβολή προκάλεσε χιονοπτώσεις σε μεγάλο μέρος της χώρας, ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά Ελλάδα και την Κρήτη όπου σημειώθηκαν πολύ μεγάλα ύψη χιονιού. Ειδικότερα στη Μαγνησία, την Εύβοια, τη Βοιωτία και την Αττική το ύψος του χιονιού ξεπέρασε τα 50 εκ με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις και στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος επί τρία 24ωρα. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας ενώ πολλοί δήμοι κυρήχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τέλος, ο ισχυρός παγετός προκάλεσε ζημιές σε καλλιέργιες και η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία έπεσε έως και στους -25,1°C (Νέος Καύκασος) και στους -20,4°C στην Πτολεμαΐδα.

Περισσότερα στοιχεία δίνονται στην ενότητάς μας Καιρικά επεισόδια με κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις στην Ελλάδα από το 2000.

Το σύνολο των κακοκαιριών που έλαβαν όνομα το 2021 αναφέρεται στη Λίστα κακοκαιριών του 2021

Πηγή: meteo.gr - https://www.meteo.gr/namedstorms.cfm

Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά της Μήδειας

Η κακοκαιρία Μήδεια προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στη χώρα, καταστροφές από θυελλώδεις ανέμους και μεγάλα ύψη χιονιού. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες παρέμειναν χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα για μεγάλο διάστημα, έως και 1 εβδομάδα.

Εικόνα 1: Τα κυριότερα γεγονότα που συνδέονται με την κακοκαιρία "Μήδεια" όπως αυτά καταγράφηκαν στον Ελληνικό έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, και τους μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.