Κακοκαιρία Λητώ

Από Meteopedia
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Όνομα ΛΗΤΩ
Διάρκεια 25-27 Φεβρουαρίου 2018
Επιπτώσεις Εκτεταμένες
Ανθρώπινες Απώλειες 0

Περιγραφή και επιπτώσεις

Bαθύ βαρομετρικό χαμηλό (991 hPa) προερχόμενο από το Ιόνιο Πέλαγος πέρασε πάνω από τη χώρα μας προκαλώντας ραγδαίες βροχοπτώσεις και πυκνές χιονοπτώσεις μέχρι και τα πεδινά της Βόρειας Ελλάδας. Πολλές κατοικημένες περιοχές παρέμειναν αποκλεισμένες για 2 μέρες, σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα από δεκάδες πτώσεις στύλων ηλεκτροδότησης λόγω ισχυρών ανέμων και κατολισθήσεων. Σοβαρά προβλήματα στον θεσσαλικό κάμπο λόγω υπερχείλισης του Πηνειού και στο Αν. Πήλιο λόγω κατολισθήσεων (Ζαγορά 310 mm).

Περισσότερα στοιχεία δίνονται στην ενότητάς μας Καιρικά επεισόδια με κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις στην Ελλάδα από το 2000.

Το σύνολο των κακοκαιριών που έλαβαν όνομα το 2018 αναφέρεται στη Λίστα κακοκαιριών του 2018

Πηγή: meteo.gr - https://www.meteo.gr/namedstorms.cfm

Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά της Λητώ

Η κακοκαιρία Λητώ προκάλεσε σοβαρές πλημμύρες στη χώρα, καταστροφές από θυελλώδεις ανέμους και πλημμύρες, και προβλήματα στις μετακινήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βροχές των τελευταίων ημερών στην περιοχή του Πηλίου προκάλεσαν πάρα πολλά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων καθιζήσεων στο οδικό δίκτυο. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στη Ζαγορά Πηλίου κατέγραψε περίπου 800 χιλιοστά βροχής σε διάστημα 9 ημερών και περίπου 1400 χιλιοστά από την αρχή του έτους.


Εικόνα 1: Η θέση του βαρομετρικού χαμηλού "Λητώ" τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018 και η πορεία του μέχρι την Τετάρτη 28/02/2018