Κακοκαιρία Λέανδρος

Από Meteopedia
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Όνομα ΛΕΑΝΔΡΟΣ
Διάρκεια 14-18 Ιανουαρίου 2021
Επιπτώσεις Εκτεταμένες
Ανθρώπινες Απώλειες 0

Περιγραφή και επιπτώσεις

Δριμύ ψύχος και πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές προκάλεσαν προβλήματα στις μετακίνησεις, με το 1/3 της χερσαίας έκτασης της χώρας να καλύπτεται με χιόνι την Κυριακή 17/01. Οι χιονοπτώσεις ήταν ισχυρές ακόμη και σε νησιά του Βόρειου και Κεντρικού Αιγαίου όπου προκάλεσαν προβλήματα κυρίως λόγω πολύωρων διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες στη Μακεδονία έφτασαν στους -20°C και τους -28°C στη Δολίνη Βαθύσταλου στον Παρνασσό.

Περισσότερα στοιχεία δίνονται στην ενότητάς μας Καιρικά επεισόδια με κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις στην Ελλάδα από το 2000.

Το σύνολο των κακοκαιριών που έλαβαν όνομα το 2021 αναφέρεται στη Λίστα κακοκαιριών του 2021

Πηγή: meteo.gr - https://www.meteo.gr/namedstorms.cfm

Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του Λέανδρου

Η κακοκαιρία Λέανδρος προκάλεσε πολλά προβλήματα στη χώρα κυρίως λόγω των πυκνών χιονοπτώσεων και των πολικών θερμοκρασιών. Προκλήθηκαν ακόμη καταστροφές από θυελλώδεις ανέμους, και προβλήματα στις μετακινήσεις.

Εικόνα 1: Η ημερήσια πορεία της χιονοκάλυψης επί τοις 100 της έκτασης της Ελλάδας τον χειμώνα 2020-2021 (κόκκινη καμπύλη) και ο μέσος όρος 16 ετών (μαύρη καμπύλη) όπως εκτιμήθηκαν από δορυφορικές μετρήσεις την περίοδο 2004 - 2020. Περίπου το 1/3 της χερσαίας έκτασης της χώρας καλύφθηκες με χιόνι κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας "Λέανδρος".