Κακοκαιρία Θάλεια

Από Meteopedia
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Όνομα ΘΑΛΕΙΑ
Διάρκεια 05-09 Αυγούστου 2020
Επιπτώσεις Εκτεταμένες
Ανθρώπινες Απώλειες 8

Περιγραφή και επιπτώσεις

Ένα αποκομμένο βαρομετρικό χαμηλό προερχόμενο από την Κεντρική Ευρώπη την Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020, παρέμεινε στάσιμο στο Βόρειο Ιόνιο μέχρι το Σάββατο 08/08 και προκάλεσε ισχυρές βροχοπτώσεις αρχικά κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης εκδηλώθηκε πλημμύρα όπου καταγράφηκαν 78 mm βροχής σε μόλις 3 ώρες. Αργά το βράδυ του Σαββάτου 08/08 και νωρίς το πρωί της Κυριακής 09/08 καθώς το βαρομετρικό χαμηλό πέρασε πάνω από την ηπειρωτική χώρα με κίνηση προς το Αιγαίο, εκδηλώθηκαν πολύ ισχυρές καταιγίδες στην Αν. Στερεά με πάνω από 300 mm βροχής στην Εύβοια σε λιγότερο από 8 ώρες. Πολλές περιοχές της Δυτικής Εύβοιας κυρήχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που οδήγησαν στον θάνατο 8 ανθρώπους.

Περισσότερα στοιχεία δίνονται στην ενότητάς μας Καιρικά επεισόδια με κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις στην Ελλάδα από το 2000.

Το σύνολο των κακοκαιριών που έλαβαν όνομα το 2020 αναφέρεται στη Λίστα κακοκαιριών του 2020

Πηγή: meteo.gr - https://www.meteo.gr/namedstorms.cfm

Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά της Θάλειας

Στην Εικόνα 1 παρουσιάζεται η βροχή που κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr έως το πρωί της Κυριακής 09/08, πέμπτης και τελευταίας ημέρας της «Θάλειας».

Εικόνα 1. Η αθροιστική βροχή που κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr έως το πρωί της Κυριακής 09/08.