Κακοκαιρία Ηφαιστίων

Από Meteopedia
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Όνομα ΗΦΑΙΣΤΙΩΝ
Διάρκεια 05-07 Ιανουαρίου 2020
Επιπτώσεις Εκτεταμένες
Ανθρώπινες Απώλειες 1

Περιγραφή και επιπτώσεις

Ψυχρές αέριες μάζες από την Βορειανατολική Ευρώπη κατέκλυσαν την περιοχή μας προκαλώντας τη δημιουργία ενός βαθέως βαρομετρικού χαμηλού στο Νότιο Αιγαίο. Οι θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο, οι χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και τα πολύ μεγάλα ύψη υετού στην Κρήτη ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας. Στην Εύβοια και τις Κυκλάδες καταγράφηκαν ριπές ανέμου άνω των 170 km/h προκαλώντας καταστροφές. Στην Αν. Στερεά χωριά αποκλείστηκαν λόγω του μεγάλου όγκου χιονιού και στην Κρήτη έκλεισε η Εθνική Οδός Χανίων Ρεθύμνου λόγω υψηλού κυματισμού και κατολισθήσεων.

Περισσότερα στοιχεία δίνονται στην ενότητάς μας Καιρικά επεισόδια με κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις στην Ελλάδα από το 2000.

Το σύνολο των κακοκαιριών που έλαβαν όνομα το 2020 αναφέρεται στη Λίστα κακοκαιριών του 2020

Πηγή: meteo.gr - https://www.meteo.gr/namedstorms.cfm

Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του Ηφαιστίωνα

Η έντονη κακοκαιρία Ηφαιστίων που έπληξε τη χώρα το τριήμερο Κυριακή 5/1/2020 - Τρίτη 7/1/2020 έδωσε ιδιαίτερα μεγάλα ύψη υετού (βροχοπτώσεις / χιονοπτώσεις) με τα εντονότερα φαινόμενα να εντοπίζονται στην Εύβοια, στην Κρήτη, στις Κυκλάδες και στην Αττική. Στην Εικόνα 1 παρουσιάζονται τα 7 μεγαλύτερα αθροιστικά ύψη υετού έως τις 17:00 το απόγευμα της Τρίτης 7/1 σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Εικόνα 1. Τα 7 μεγαλύτερα αθροιστικά ύψη υετού έως το απόγευμα της Τρίτης 7/1 σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.grΔορυφορική εκτίμηση χιονοκάλυψης στην Ελλάδα μετά το πέρας της «Πηνελόπης».