Κακοκαιρία Ζηνοβία

Από Meteopedia
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Όνομα ΖΗΝΟΒΙΑ
Διάρκεια 29-31 Δεκεμβρίου 2019
Επιπτώσεις Εκτεταμένες
Ανθρώπινες Απώλειες 0

Περιγραφή και επιπτώσεις

Ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης επηρέασαν τη χώρα μας προκαλώντας πυκνές χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα με δριμύ ψύχος στα ορεινά, ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους. Ιδιαίτερα προβλήματα προκλήθηκαν στην ανατολική ηπειρωτική χώρα όπου κύριες οδικές αρτηρίες έκλεισαν για ώρες λόγω της έντονης χιονόπτωσης. Το ύψος χιονιού σε χωριά της Δυτικής Αττικής, της Βοιωτίας και της Εύβοιας πλησίασε το 1 μέτρο όπου τα προβλήματα ηλεκτροδότησης παρέμειναν και μετά το πέρας της κακοκαιρίας. Επιπλέον, οι θυελλώδεις άνεμοι οδήγησαν σε απαγορευτικά απόπλου διάρκειας 2 ημερών και ακυρώσεις πτήσεων.

Περισσότερα στοιχεία δίνονται στην ενότητάς μας Καιρικά επεισόδια με κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις στην Ελλάδα από το 2000.

Το σύνολο των κακοκαιριών που έλαβαν όνομα το 2019 αναφέρεται στη Λίστα κακοκαιριών του 2019

Πηγή: meteo.gr - https://www.meteo.gr/namedstorms.cfm

Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά της Ζηνοβίας

Ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα νότια και ανατολικά, χιονοπτώσεις κυρίως στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα και τα ορεινά της Κρήτης, πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο και χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της Ζηνοβίας. Απαγορευτικό απόπλου για 36 ώρες από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο και απαγόρευση κυκλοφορίας σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου της χώρας, μεταξύ των οποίων και το κλείσιμο της Εθνικής οδού Αθηνών –Λαμίας, περιλαμβάνονται στα κυριότερα προβλήματα που προκάλεσε. Στον πίνακα που ακολουθεί (Εικόνα 1) παρουσιάζονται ενδεικτικές καταγραφές από το δίκτυο των σταθμών μας.

Εικόνα 1: Συνοπτική εικόνα της κακοκαιρίας Ζηνοβίας σε αριθμούς.