Κακοκαιρία Ευρυδίκη

Από Meteopedia
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Όνομα ΕΥΡΙΔΙΚΗ
Διάρκεια 16-17 Νοεμβρίου 2017
Επιπτώσεις Εκτεταμένες
Ανθρώπινες Απώλειες 24

Περιγραφή και επιπτώσεις

Βαρομετρικό χαμηλό προκαλεί έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες, με καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττική (με 24 θύματα), πλημμύρες στη Σύμη και στην Πιερία.

Περισσότερα στοιχεία δίνονται στην ενότητάς μας Καιρικά επεισόδια με κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις στην Ελλάδα από το 2000.

Το σύνολο των κακοκαιριών που έλαβαν όνομα το 2017 αναφέρεται στη Λίστα κακοκαιριών του 2017

Πηγή: meteo.gr - https://www.meteo.gr/namedstorms.cfm

Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά της Ευριδίκης

Κύριo χαρακτηριστικό της Ευριδίκης ήταν οι πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις. Εκατοντάδες αναφορές έχουν αναρτηθεί από τους πολίτες την περίοδο εκείνη κυρίως στην Αττική, μέσω της υπηρεσίας μας meteonow. Η περιοχή της Μάνδρας επηρεάστηκε από πολύ έντονες καταιγίδες τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 15/11. Η συνεχής αυτή βροχόπτωση σε μια περιορισμένη περιοχή οδήγησε σε ξαφνική πλημμύρα με καταστροφικές συνέπειες. Σημειώνεται ότι η πλημμύρα της Τετάρτης στη Δυτική Αττική είναι η τρίτη μεγαλύτερη καταστροφή από πλημμύρες στην Αττική από το 1980 σύμφωνα με την καταγραφή των πλημμυρών που γίνεται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (EAA).

Στην Εικόνα 1 δίνεται σε τρισδιάστατη απεικόνιση η βροχόπτωση τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 15 Νοεμβρίου στη Δυτική Αττική. Με αποχρώσεις του γαλάζιου δίνεται η βροχή, όπως την αποτύπωσε το μετεωρολογικό ραντάρ του ΕAA. Στον ίδιο χάρτη σημειώνονται οι βροχές του πρωινού της Τετάρτης 15/11, όπως κατεγράφησαν από κοντινούς σταθμούς του ΕΑΑ. Ο συνδυασμός των μετρήσεων ραντάρ και μετεωρολογικών σταθμών αναδεικνύει την ένταση και την τοπικότητα του φαινομένου. Με κόκκινες γραμμές σημειώνονται οι δύο λεκάνες απορροής που οδηγούν στην περιοχή της Μάνδρας. Σημαντικό μέρος της βροχής σημειώθηκε στα δυτικά τμήματα των λεκανών απορροής, οδηγώντας μεγάλα ποσά νερού στην Μάνδρα. Σημειώνουμε επίσης ότι στην περιοχή επικρατούσε ανατολικός άνεμος, με ένταση στα 8-10 km/h.

Εικόνα 1: Tρισδιάστατη απεικόνιση της βροχόπτωσης τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 15 Νοεμβρίου στη Δυτική Αττική.