Κακοκαιρία Γηρυόνης

Από Meteopedia
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Όνομα ΓΗΡΥΟΝΗΣ
Διάρκεια 24-26 Νοεμβρίου 2019
Επιπτώσεις Εκτεταμένες
Ανθρώπινες Απώλειες 4

Περιγραφή και επιπτώσεις

Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στο Ιόνιο Πέλαγος κινήθηκε ανατολικά δημιουργώντας ένα ισχυρό ψυχρό μέτωπο που σάρωσε τη χώρα μας και προκάλεσε καταστροφές. Πλημμύρες σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές με τα σημαντικότερα προβλήματα να εντοπίζονται στη Δυτική Αττική, στη Ρόδο, στην Κεντρική Μακεδονία, στη Λήμνο και στη Θάσο. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω των θυελλωδών ανέμων και ξαφνικών πλημμυρών. Γενικό απαγορευτικό απόπλου εκδόθηκε για τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019 όταν οι άνεμοι ξεπέρασαν σε ένταση τα 9 μποφόρ. Οι πρώτες αξιόλογες χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.

Περισσότερα στοιχεία δίνονται στην ενότητάς μας Καιρικά επεισόδια με κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις στην Ελλάδα από το 2000.

Το σύνολο των κακοκαιριών που έλαβαν όνομα το 2019 αναφέρεται στη Λίστα κακοκαιριών του 2019

Πηγή: meteo.gr - https://www.meteo.gr/namedstorms.cfm

Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του Γηρυόνη

Η κακοκαιρία εξελίχθηκε σε 3 φάσεις, με την πρώτη 1η φάση να ξεκινά την Κυριακή 24/11, την 2η φάση από το βράδυ της Κυριακής 24/11 έως το βράδυ της Δευτέρα 25/11 και την 3η φάση να ακολουθεί και να ολοκληρώνεται τις πρώτες ώρες της Τετάρτης 27/11.

Στο σύνολό της η κακοκαιρία απέδωσε πολύ μεγάλα ύψη βροχής τόσο σε ηπειρωτικές όσο και σε νησιωτικές περιοχές της χώρας. Στην Εικόνα 1 παρουσιάζεται η κατανομή της ολικής βροχής για το τριήμερο Κυριακή 24/11 – Τρίτη 26/11/2019, καθώς και τα αντίστοιχα ύψη σε επιλεγμένους μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Το μεγαλύτερο ολικό ύψος καταγράφηκε στον σταθμό των Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας και ήταν ίσο με 211 χιλιοστά. Καταιγίδες με έντονη κεραυνική δραστηριότητα εκδηλώθηκαν κατά κύριο λόγο στην κεντρική και νότια χώρα. Ιδιαίτερα ενισχυμένοι άνεμοι έπνευσαν κυρίως τη Δευτέρα 25/11/2019, οπότε καταγράφηκαν ριπές που ξεπέρασαν τα 100 χλμ/ώρα (Αμοργός – 111 χλμ/ώρα, Φινοκαλιά Λασιθίου 101 χλμ/ώρα).

Στην Εικόνα 2 παρουσιάζονται συγκεντρωτικά τα κυριότερα γεγονότα που συνδέονται με την κακοκαιρία «Γηρυόνης» όπως αυτά καταγράφηκαν στον Ελληνικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Εικόνα 1: Κατανομή του ολικού υετού για το τριήμερο Κυριακή 24/11 – Τρίτη 26/11 και ύψη σε επιλεγμένους μετεωρολογικούς σταθμούς
Εικόνα 2: Τα κυριότερα γεγονότα που συνδέονται με την κακοκαιρία "Γηρυόνης" όπως αυτά καταγράφηκαν στον Ελληνικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, καθώς και ύψη βροχόπτωσης σε επιλεγμένους μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr