Θαλάσσια αύρα

Από Meteopedia
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Θαλάσσια αύρα ονοµάζουµε τον τοπικό άνεµο που πνέει στις παραθαλάσσιες περιοχές και έχει διεύθυνση από τη θάλασσα προς την ξηρά. Η θαλάσσια αύρα δημιουργείται τις µεσηµεριανές ώρες, κυρίως των καλοκαιρινών και ανοιξιάτικων µηνών.

Η µέγιστη ένταση σημειώνεται αργά το µεσηµέρι και µπορεί να φτάσει ακόµα και τα 5 Μποφόρ. Η αιτία δημιουργίας της οφείλεται στο γεγονός, ότι κατά τη διάρκεια της ηµέρας ο αέρας πάνω από τη ξηρά θερµαίνεται περισσότερο από ότι ο αέρας πάνω από τη θάλασσα. Έτσι, γίνεται ελαφρύτερος (αποκτά μικρότερη πυκνότητα) και αρχίζει να ανεβαίνει (Εικόνα).

Σχηματική απεικόνιση της δημιουργίας της θαλάσσιας αύρας. (πηγή: https://www.meted.ucar.edu/training_module.php?id=8#.YD4YyGgzZPY)

Με αυτό τον τρόπο στην επιφάνεια δημιουργείται ένα «κενό», το οποίο καλύπτεται από τον αέρα που προέρχεται από τη θάλασσα. Όσο πιο έντονες είναι οι ανοδικές κινήσεις του αέρα πάνω από την ξηρά, τόσο πιο µεγάλης έντασης είναι η θαλάσσια αύρα. Στη συνέχεια ο αέρας στα ανώτερα στρώματα βυθίζεται, αφού είναι ψυχρότερος κι έτσι δημιουργείται μια κλειστή κυκλοφορία αέρα (Εικόνα).