Δείκτης αστάθειας CAPE

Από Meteopedia
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Δείκτης αστάθειας CAPE

Η εκτίμηση της άνωσης ενός ατμοσφαιρικού πακέτου αέρα μπορεί να γίνει μέσω του προσδιορισμού της διαφοράς θερμοκρασίας μεταξύ της ανοδικής κίνησης και του περιβάλλοντος σε όλα τα επίπεδα από το επίπεδο ελεεύθερης ανωμεταφοράς (LFC) μέχρι το επίπεδο ισορροπίας (EL). Όταν προσθέσουμε όλες αυτές τις διαφορές, καταλήγουμε σε έναν αριθμό ίσο με το εμβαδόν της επιφάνειας που περικλείεται μεταξύ των δύο καμπυλών, όπως φαίνεται στο σχήμα. Αυτή η επιφάνεια δίνει ένα μέτρο της ολοκλήρωσης όλων των επιμέρους διαφορών θερμοκρασίας μεταξύ του πακέτου που ανυψώνεται και του περιβάλλοντος. Το μέτρο αυτής της θετικής επιφάνειας ονομάζεται CAPE, ή δυνητικά διαθέσιμη ενέργεια κατακόρυφης κίνησης μεταφοράς. Οι μονάδες του CAPE είναι Joules ανά χιλιόγραμμο (J/kg). Τα περισσότερα λογισμικά ραδιοβολίσεων υπολογίζουν αυτόματα το CAPE.

Το Τεφίγραμμα (Skew-T), CAPE Όταν υπολογίζουμε το CAPE, κανονικά ανυψώνουμε ένα πακέτο αέρα το οποίο αντιστοιχεί στις μέσες τιμές θερμοκρασίας και υγρασίας στα κατώτερα 50 με 100 mb. Αυτό το στρώμα αντιπροσωπεύει τις μέσες συνθήκες για τη θερμότητα και την υγρασία που τροφοδοτούν τις καταιγίδες.

Εικόνα. Θερμοδυναμικό διάγραμμα που δείχνει τον τρόπο υπολογισμού του δείκτη αστάθειας CAPE


Το CAPE σε ισχυρές καταιγίδες είναι συνήθως μεταξύ 1000 και 2000 J/kg, με ακραίες τιμές έως 5000 J/kg.

Θυμηθείτε, ότι πρέπει πάντα να κοιτάτε τον δείκτη CAPE σε συνδυασμό με μια πλήρη ραδιοβόλιση ώστε να μπορείτε να παρακολουθήσετε την δυναμική των αναστροφών θερμοκρασίας σε χαμηλά στρώματα (αναχαίτιση ανωμεταφοράς - CIN) και το ύψος του LFC ή άλλους παράγοντες που ρυθμίζουν την κατανομή του CAPE κατακόρυφα στην ατμοσφαιρική κολώνα.