Βροχή

Από Meteopedia
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Rainfall.jpg

Βροχή ή βροχόπτωση ονομάζουμε το φαινόμενο της πτώσης κατακρημνισμάτων από νέφη σε υγρή μορφή και τα οποία φτάνουν στο έδαφος. Πρόκειται για σταγόνες νερού που δημιουργούνται είτε λόγω κορεσμού των νεφών σε υδρατμούς, σε θερμοκρασία πάνω από 0°C, είτε λόγω πτώσης παγοκρυστάλλων που λιώνουν πριν φτάσουν στο έδαφος. Οι σταγόνες της βροχής έχουν διάφορα μεγέθη που κυμαίνονται από 0.5 έως 6 χιλιοστά και η ταχύτητα πτώσης τους εξαρτάται από το βάρος και το μέγεθός τους, και κυμαίνεται από 10 km/h (ασθενής βροχή) έως 40 km/h (πολύ ισχυρή βροχή).

Η μέτρηση του ύψους βροχής γίνεται με ειδικά όργανα που ονομάζονται βροχόμετρα και η μονάδα μέτρησης είναι τα χιλιοστά (mm). Η σωστή μέτρηση του ύψους της βροχής γίνεται σε οριζόντιο επίπεδο την ώρα που εξελίσσεται το φαινόμενο. Ένα χιλιοστό βροχής αντιστοιχεί σε 1 λίτρο νερού σε 1 τετραγωνικό μέτρο ή σε 1000 λίτρα νερού σε 1 στρέμμα. Επίσης, με τα βροχόμετρα μπορεί να υπολογιστεί η έντασης της βροχής με μονάδα μέτρησης τα χιλιοστά ανά ώρα.

Παγωμένη βροχή (ή πηγνυόμενη βροχή) ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο οι σταγόνες της βροχής συναντούν πολύ ψυχρές αέριες μάζες που εφάπτονται του εδάφους, με αποτέλεσμα να παγώνουν σχεδόν ακαριαία.

Κόκκινη βροχή (ή λασποβροχή) ονομάζουμε το φαινόμενο κατά το οποίο παρατηρείται αυξημένη συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα και τα σωματίδιά της παρασύρονται από τις σταγόνες της βροχής, με αποτέλεσμα την εναπόθεση της σκόνης στο έδαφος.

Όξινη βροχή ονομάζεται το φαινόμενο της βροχόπτωσης με σταγόνες που έχουν pH χαμηλότερο του φυσιολογικού (pH 5.0 - 5.6). Η όξινη βροχή οφείλεται στα διοξείδια του θείου και αζώτου που διαλύονται στις σταγόνες της βροχής και αποτελεί σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα.