Βαρομετρικό χαμηλό

Από Meteopedia
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Βαρομετρικό χαμηλό (ύφεση ή κυκλώνας) ονομάζεται η ομάδα των κλειστών ισοβαρών καμπυλών, περίπου κυκλικού ή ελλειπτικού σχήματος, στις οποίες η ατμοσφαιρική πίεση ελαττώνεται από την περιφέρεια προς το κέντρο, με την τιμή στο κέντρο να είναι συνήθως χαμηλότερη των 1013 hPa. Στο μετεωρολογικό χάρτη, το βαρομετρικό χαμηλό συμβολίζεται διεθνώς με το γράμμα L (εάν ο χάρτης είναι στα ελληνικά με το γράμμα Χ).

Οι άνεμοι σε ένα βαρομετρικό χαμηλό, κινούνται αντίστροφα της φοράς των δεικτών του ρολογιού στο Βόρειο Ημισφαίριο (με τη φορά των δεικτών του ρολογιού στο Νότιο Ημισφαίριο) γύρω από το κέντρο του και συγκλίνοντας προς αυτό. Η σύγκλιση αυτή, έχει ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση των αερίων μαζών στο κέντρο και την ανοδική κίνησή τους, που με τη σειρά τους οδηγούν στη δημιουργία νεφών και καιρικών φαινομένων. Όταν σε μία περιοχή επικρατούν χαμηλές πιέσεις, τότε ο καιρός δεν είναι καλός, υπάρχει αυξημένη συννεφιά η οποία μπορεί να συνοδεύεται από βροχές, καταιγίδες, ισχυρούς ανέμους κι άλλα μετεωρολογικά φαινόμενα. Η αλληλεπίδραση των αερίων μαζών με διαφορετικά χαρακτηριστικά, οδηγεί στη δημιουργία των μετώπων (ψυχρό, θερμό, στάσιμο και συνεσφιγμένο).

Βαρομετρικό χαμηλό: η κατακόρυφη δομή του στην ατμόσφαιρα (πάνω) και όπως εμφανίζεται στο χάρτη καιρού η φορά των ανέμων γύρω από το κέντρο του (κάτω). (πηγή: https://blog.karpipom.in/cyclones-and-anti-cyclones/)

Όταν σε μια περιοχή πλησιάζει ένα βαρομετρικό χαμηλό, ο καιρός που παρατηρείται είναι αρχικά συννεφιά με ασθενής συνεχόμενη βροχή, άνεμοι νοτίων διευθύνσεων και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας (χαρακτηριστικός καιρός θερμού μετώπου), ενώ καθώς πλησιάζει το ψυχρό μέτωπο τα σύννεφα γίνονται κατακόρυφης ανάπτυξης, οι βροχές εντείνονται και σημειώνονται και καταιγίδες συνήθως μικρής διάρκειας, με τους ανέμους να στρέφονται από βόρειες διευθύνσεις και τη θερμοκρασία να σημειώνει πτώση.

Η χώρα μας επηρεάζεται κυρίως από τα βαρομετρικά χαμηλά της Μεσογείου, τα οποία σχηματίζονται στη Μεσόγειο και κινούνται ανατολικά, είτε προς Ρωσία, είτε προς την Εγγύς Ανατολή δίνοντας βροχές, ενώ τις μεταβατικές εποχές (Φθινόπωρο, Άνοιξη) προκαλούν τη μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η συχνότητα εμφάνισης των βαρομετρικών χαμηλών είναι μικρή και απασχολεί τα βόρεια τμήματα της Ευρώπης.