Βαρομετρικό υψηλό

Από Meteopedia
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Βαρομετρικό υψηλό (ή αντικυκλώνας) ονομάζεται η ομάδα των κλειστών ισοβαρών καμπυλών, περίπου κυκλικού ή ελλειπτικού σχήματος, στις οποίες η ατμοσφαιρική πίεση αυξάνει από την περιφέρεια προς το κέντρο. Στο μετεωρολογικό χάρτη το βαρομετρικό υψηλό συμβολίζεται διεθνώς με το γράμμα H (εάν ο χάρτης είναι στα ελληνικά με το γράμμα Υ).

Οι άνεμοι σε ένα βαρομετρικό υψηλό, κινούνται με τη φορά των δεικτών του ρολογιού στο Βόρειο Ημισφαίριο (αντιστρόφως της φοράς των δεικτών του ρολογιού στο Νότιο Ημισφαίριο) γύρω από το κέντρο του και αποκλίνοντας από αυτό. Η μετακίνηση του αέρα από το κέντρο προς την περιφέρεια, αντισταθμίζεται από την κάθοδο αέρα προς το κέντρο του αντικυκλώνα, από τα ανώτερα στα κατώτερα στρώματα. Η καθοδική κίνηση του αέρα ονομάζεται κατολίσθηση και έχει ως αποτέλεσμα τη διάλυση των νεφώσεων και τον αίθριο καιρό.

Βαρομετρικό υψηλό: η κατακόρυφη δομή του στην ατμόσφαιρα (πάνω) και όπως εμφανίζεται στο χάρτη καιρού η φορά των ανέμων γύρω από το κέντρο του (κάτω). (πηγή: https://blog.karpipom.in/cyclones-and-anti-cyclones/)

Ο καιρός στο κέντρο του αντικυκλώνα χαρακτηρίζεται από αίθριες συνθήκες, ασθενείς ανέμους, ενώ κυρίως την ψυχρή περίοδο του έτους μπορούν να σχηματιστούν ομίχλες μειώνοντας την ορατότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας και νωρίς το πρωί. Στα κράσπεδά του (δηλαδή στα άκρα του) όμως, είναι δυνατόν να εισχωρήσουν μέτωπα κακοκαιρίας.

Η χώρα μας επηρεάζεται συνήθως από δύο ισχυρούς αντικυκλώνες, των Αζορών και το Σιβηρικό. Ο αντικυκλώνας των Αζορών είναι ένας μόνιμος αντικυκλώνας που σχηματίζεται στον Ατλαντικό Ωκεανό στην περιοχή των Αζορών, όπου το θέρος δίνει καλό και θερμό καιρό, ενώ το φθινόπωρο ευνοεί το σχηματισμό ομιχλών και χαμηλής νέφωσης. Ο Σιβηρικός είναι ένας εποχικός ψυχρός αντικυκλώνας, που σχηματίζεται πάνω από τη Σιβηρία και το χειμώνα εκτείνεται προς το νότο, επηρεάζοντας την ατμοσφαιρική κυκλοφορία στη χώρα μας, προκαλώντας ψυχρές εισβολές (χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες) και ισχυρούς βοριάδες.