Αμμοθύελλα

Από Meteopedia
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η αμμοθύελλα αποτελεί ένα έντονο φαινόμενο μεταφοράς σκόνης και άμμου που εκδηλώνεται στις ερήμους.

Η εκδήλωση μιας αμμοθύελλας οφείλεται, άλλοτε σε ρεύματα µεταφοράς που προκαλούνται από την έντονη θέρμανση του εδάφους και άλλες φορές από την επικράτηση ισχυρών ανέµων.

Σε διάφορες περιοχές του πλανήτη έχουν αποδοθεί ιδιαίτερες ονομασίες στους ανέµους που προκαλούν αµµοθύελλες. Σιµούν (simoon) ονοµάζεται ο άνεµος που µεταφέρει σηµαντικές ποσότητες άµµου και σκόνης από τη Βόρεια Αφρική και την Αραβική Χερσόνησο προς την Ευρώπη, ενώ Χαµπούµπ (haboob) ονοµάζεται η επικρατούσα αμμοθύελλα στο Σουδάν γύρω από την περιοχή του Χαρτούµ.

Η χώρα µας δέχεται σηµαντικές ποσότητες άµµου και σκόνης από την έρηµο Σαχάρα όταν πνέουν νοτιοδυτικοί άνεµοι, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου. Χαρακτηριστικό είναι το επεισόδιο της 24ης Φεβρουαρίου του 2006 οπότε ανεστάλη η λειτουργία των αεροδρομίων στην Κρήτη και τη Ρόδο, ενώ πολύ περιορισμένη ήταν η ορατότητα και στην Αττική. Οι µεγάλες αµµοθύελλες είναι ορατές και από το διάστηµα, παρέχοντάς µας εντυπωσιακές δορυφορικές εικόνες.

Έντονο επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από την Έρημο Σαχάρα προς την Ελλάδα στις 24 Φεβρουαρίου 2006. (Πηγή: http://rapidfire.sci.gsfc.nasa.gov/)